Stephen King - The Outsider


Stephen King - The Outsider
Hodder & Stoughton, 2018

People are blind to explanations that lie outside their perception of reality.

[Arvostelu ei sisällä juonipaljastuksia] 

Stephen King teki sen jälleen kirjoittamalla yhden parhaista modernin kauhun teoksistaan! The Outsider on kirjailijan vastajulkaistu teos, jossa sekoittuu niin dekkarin peruspiirteet kuin modernin kauhun hienoudet. Kekseliäs teos, joka omasta mielestäni kuuluu ehdottomasti Stephen Kingin parhaimpiin teoksiin (voin todennäköisesti huoletta sanoa näin, koska olen lukenut suurimman osan kirjailijan tuotannosta). Ikä ei näytä kirjailijaa painavan vaan teokset tuntuvat vain paranevan vuosien kuluessa.

Lähdin lukemaan tätä ilman sen kummempia odotuksia. Tottakai oletin automaattisesti, että kirja tulee olemaan hyvä ainakin joillain tasoilla, onhan kyseessä sentään kauhun mestari itse. Myönnän kuitenkin, että luulin tämän olevan jotain aivan muuta kuin kauhua. En lukenut takakansitekstiä enkä arvosteluja ennen lukemisen aloittamista, minkä takia järkytyinkin suuresti kirjan puolessa välissä, kun tajusin sen sittenkin kuuluvan sinne kauhukirjojen kategoriaan. 

Kirjan tarina alkaa erittäin raa'alla murhalla (joten tämä kirja ei missään nimessä sovi herkimmille), jonka selvittämisestä vastaa rikosetsivä Ralph Anderson. Tekijä saadaan tällä kertaa kiinni helposti, mutta mitä enemmän todisteita löytyy, sitä monimutkaisemmaksi kaikki muuttuu. Miten murhaaja saattoi olla kahdessa paikassa samaanaikaan? Todisteet ovat vedenpitäviä eikä yksikään vaihtoehdoista käy järkeen. Kun kaikki vaihtoehdot on todettu mahdottomiksi, jää jäljelle ainoastaan totuus, joka ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen kuin Anderson kollegoineen aluksi oli toivonut.

...or how Terry Maitland could have been in two places at the same time. He kept coming up against those things; they were like pebbles lodged in his throat.

Juoni oli tässä todella moniulotteinen ja omalla tavallaan todella kompleksi, mutta ei kuitenkaan johda lukijaa harhaan. En halua spoilata tapahtumia enempää, koska mielestäni tämä kirja on parhaimmillaan silloin, kun ei tiedä etukäteen takakansitekstiä enempää, joten pyydän teitä kaikkia kirjasta kiinnostuneita jättämään spoilereita sisältävät arvostelut suosiolla väliin. Lupaan, että ne tulevat pilaamaan ainakin osan lukukokemuksesta.

Kingin kirjoitustyyli oli vanha tuttu, mutta tällä kertaa tuntui siltä, että tarina oli koottu taidokkaammin kuin koskaan ennen. Hahmotkin olivat todella yksityiskohtaisia ja persoonallisia, joka teki kirjaan eläytymisestä todella helppoa. Kirjan ensimmäinen luku "The Arrest" sisälsi dokumenttien muotoon kirjoittetuja kappaleita, kuten haastatteluja, tutkimusraportteja ja muita pidätyksen kannalta elintärkeitä papereita. Ne toivat kirjan eloon heti ensimmäisten sivujen aikana erittäin yllättävällä tavalla. Vaikea uskoa jälkeenpäin, että vain tekstiformaatin vaihtaminen voi muuttaa sisällön merkitystä niinkin paljon.

Would either of you like to tell me why you have arrested Flint City's 2015 Man of the Year? Is it just a mistake, one we can perhaps smooth over, or have you lost your fucking minds?

Vielä loppuun haluan kehottaa lukemaan Kingin Bill Hodges-trilogian, jos haluaa saada kaiken irti tästä kirjasta. The Outsider ei ole virallisesti jatko-osa tuolle sarjalle, mutta muutamat kohdat aukeavat huomattavasti paremmin, mikäli on lukenut ainakin trilogian viimeisen osan Etsivä löytää.

Voin hyvillä mielin suositella tätä kirjaa kaikille. Ehdottomasti yksi omista suosikeistani ja kiistatta paras romaani, jonka olen tänä vuonna luonna lukenut. Valitettavasti en vielä tiedä, milloin tästä on tulossa suomennettu versio (tai tuleeko ollenkaan) ja kuka sen loppujen lopuksi kustantaa, mutta mikäli osaa englantia edes peruskoulutasolla, ei tämän lukeminen tule tuottamaan ongelmaa. Toki Kingin kirjoitustyyli on todella edistynyttä niin sanastollisesti kuin rakenteellisestikin, jolloin joissain kohdissa saattaa tulla hieman vaikeammin ymmärrettäviä lauseita vastaan. Tällaista ei kannata kuitenkaan pelätä, tarttuu vain ennakkoluulottomasti kirjaan kiinni ja yrittää parhaansa!


Oletko jo lukenut The Outsiderin? Mitä pidit? 
Jos et ole lukenut, aiotko lukea vai onko tämä niitä kirjoja, jonka tulet kiertämään kaukaa?




[Huom. Kaikki lainaukset on otettu kyseisestä kirjasta, sivunumerot hukkui kännykän vaihdossa]

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dylan Geick - Early Works

Leslie J. Nicholls - This Disunited Kingdom

J.M. Ilves - Viiden sormen harjoitus