Leslie J. Nicholls - This Disunited Kingdom

Kuvahaun tulos: this disunited kingdom leslie nicholls

Leslie J. Nicholls - This Disunited Kingdom
Austin Macauley Publishers, 2019



Moi! Luin vuoden vaihteessa muutamia NetGalley:n puolelle jääneitä kirjoja, joiden joukosta löytyi myös Leslie Nichollsin kirja This Disunited Kingdom. Kirjaa ei ole vielä toistaiseksi suomennetty enkä ole vielä onnistunut löytämään tietoa siitä, että suomennetaanko kirjaa ollenkaan vai ei. Kirja on julkaistu 25. helmikuuta 2019 ja arvostelukopion sain noin puoli vuotta ennen kyseistä julkaisupäivää, mutta jostain syystä en aloittanut lukemista kuin vasta viime joulukuussa.

Eletään vuotta 2020. Iso-Britannia on eronnut Euroopan Unionista ja maata tuntuu valtaavan poliittinen kaaos. Maata voitaisiin jopa ääritapauksessa kuvata sanoilla poliittinen leikkikenttä, jossa eri etnisen taustan omaavat poliittiset puolueet sekä yksityishenkilöt taistelevat niin vallasta kuin mielipiteistä. Maata jo valmiiksi varjostava epätasapaino järkkyy entisestään, kun Lontoossa tapahtuu kaksi katastrofaalisiksi kuvailtua pommitusta lyhyen ajan sisällä.

Tutkijat Farah Karim ja Sean Lakin voidaan luokitella kirjan päähenkilöiksi, vaikka kerronnan edetessä kuullaan tapahtumia useampien henkilöhahmojen näkökulmista. Nämä kaksi tutkijaa ovat vastuussa pommitusten tutkinnasta, joka lopulta muuttuu vaaralliseksi arvailupeliksi, jonka panoksena on tuhansien ihmisten henki.

Poliittiseksi romaaniksi tämä yllätti minut erittäin positiivisesti, vaikka hieman moitittavaakin löytyy. Romaanista mielenkiintoisen sekä mukaansa tempaavan teki se, että vaikka poliittista informaatiota tulikin ovista ja ikkunoista sisään, oli tarinan juoni silti mukana taustalla. Monesti vastaavien kirjojen kirjoittajat saattavat eksyä hakoteille yrittäessään antaa lukijalle tarvittavia pohjatietoja. Joka on toki täysin ymmärrettävää, sillä monesti poliittiset romaanit pohjautuvat hyvin pitkälti annettuihin tietoihi. Lukijan täytyy ymmärtää käynnissä oleva poliittinen dilemma, ongelma tai ihan vain yleisesti miljöön poliittinen tilanne. Tässäkin teoksessa tämä on erityisen tärkeää, jotta juonta pystyy seuraamaan. Itse en kuitenkaan missään kohdassa kyllästynyt lukemiseen, vaikka mukana olikin satunnaisesti pitempiä informaatiopläjäyksiä.

Kirjassa kuvailtu Lontoo on erilaisten kulttuurien, uskontojen sekä ihmisten hedelmäsalaatti, joka onneksi näkyi myös kirjan henkilöissä. Yksi kirjan pääteemoista pyörii uskonnollisten konfliktien ympärillä, erityisesti muslimit ovat jatkuvasti osa tapahtumia. Suurimmat tapahtuneet konfliktit olivat myös muslimien aiheuttamia ja islaminusko on leimattu uskonnoksi, jonka tavoitteena on levittää omia uskomuksiaan eteenpäin käytännössä hinnalla millä hyvänsä.

Mielipiteeni kirjasta on siinä mielessä neutraali, ettei se kuulu suosikkeihini, mutta en omista myöskään juurikaan negatiivista sanottavaa. Tämä on ollut tähän mennessä yksi parhaista kirjoista, joita olen NetGalley:n puolelta saanut ja oli vaihteeksi kiva lukea sellaista kirjallisuutta, jonka parissa en ole juurikaan kuluneen vuoden aikana viettänyt aikaa. Sain tämän luettuani myös lisää motivaatiota sukeltaa syvemmälle poliittisien romaanien maailmaan ja tällä hetkellä olen etsimässä itselleni kaikista kiinnostavimpia teoksia lukulistalleni lisättäviksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dylan Geick - Early Works

Stephen King - The Outsider