Jo Nesbø - Jano



Jo Nesbø - Jano (alk. Tørst)
2017, Johnny Kniga
Suomentanut Outi Menna

Bratt kohotti kulmiaan. Nuori, itsevarma, rohkea. Ne olivat hyviä ominaisuuksia, mutta hän toivoi ettei Wyller ollut taas uusi Harry Hole -wannabe.

Jo Nesbø, yksi parhaista dekkarikirjailijoista ilman epäilyksen häivää. Tällä kertaa luin kirjailijan uusimman teoksen, Janon, jonka lukemista olinkin odottanut kuin kuuta nousevaa jo muutaman kuukauden. Ja pakko sanoa, että en onneksi joutunut pettymään.

Jälleen kerran päästään siirtymään hetkeksi Harry Holen maailmaan, joka on tällä kertaa jo astetta erilaisempi. Poliisintyön jättänyt rikospoliisi toimii nykyään poliisikoulussa opettajana, mutta suunnitelmat muuttuu Oslossa liikkuvan sarjamurhaajan takia, kun Katrine Bratt ottaa yhteyttä vanhaan tuttuun. Ennen kuin Hole huomaakaan, on hän jälleen tutkimassa yhtä Oslon pahimmista sarjamurhaajista, joka poikkeaa muista vampyyrimaisilla tavoillaan.

Erityisen mielenkiintoisen kirjasta teki se, että tällä kertaa mukana oli kirjavampi joukko erilaisia hahmoja, joista jokaisella oli oma roolinsa juonen etenemisessä sekä itse murhatutkinnassa. En enempää uskalla näistä hahmoista mainita, koska se paljaisti ratkaisevan osan juonesta. Yllätyin kuitenkin positiivisesti siitä, kuinka paljon Nesbø tällä kertaa kiinnitti huomiota niinsanottuihin sivuhahmoihin itse Holen sekä tämän lähipiirin lisäksi. 

Juoni oli helposti seurattava sekä järkevästi rakennettu, mutta ei niin nopeatempoinen, mitä olisin osannut odottaa. Pitkäveteinen juoni ei missään kohdassa mielestäni ollut, vaikka se joissain kohdissa kulkikin totuttua hitaammin. Kuitenkaan tämä kirja ei temmannut itseäni mukaan niin hyvin kuin esimerkiksi saman kirjailijan aikaisemman tuotannon Panssarisydän tai Lumiukko, joka tietenkin oli omanlaisensa pettymys.

Nesbø onnistui kuitenkin kertaa luomaan aivan loistavan dekkarin, jonka käännekohdat hämmentävät varmasti jokaista lukijaa. Itse murhat olivat tämän hetkiseen "some-aikakauteen" viittaavia, ja niissä raapaistiin monen mielessä pyörivää kysymystä somekanavien käytöstä sekä niiden turvallisuudesta. Tai ylipäätänsäkin sitä, mitä jotkut juuri pelkäävät. Mikä on pahinta, mitä Tinder-deitin jälkeen voi tapahtua? No, siihen Jano ainakin antaa vastauksen...

Haasteet:
Popsugar Reading Challenge, 5. Nordic Noir

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dylan Geick - Early Works

Leslie J. Nicholls - This Disunited Kingdom

J.M. Ilves - Viiden sormen harjoitus