Stephen King - Elevation


Stephen King - Elevation
Hodder & Stoughton, 2018

Jälleen kerran esille nostetaan Stephen Kingin uusin teos. Tällä kertaa ei tiedossa ollutkaan kauhukirjallisuutta vaan jotain, jota ei olla Kingiltä vielä kunnolla nähty. Korkeakirjallisuuteen kategorioitu Elevation on jakanut monenlaisia mielipiteitä enkä myöskään itse osaa sanoa kunnolla, mitä kirjasta loppujen lopuksi ajattelen. 

Elevationia Kingi on itse aikaisemmin luonnehtinut eräänlaiseksi jatko-osaksi aiemmin julkaistulle romaanille nimeltä Gwendy´s Button Box. Valitettavasti en itse ole vielä ehtinyt jälkimmäisenä mainittua lukemaan, joten en osaa sanoa, miten Elevation liittyy edeltäjäänsä, koska selvää yhteyttä ei kuitenkaan ole olemassa.

Miljöönä toimii varmasti kaikille Kingiä joskus lukeneille tuttu Castle Rock, mikä oli yksi niistä asioista, jota eniten tässä kirjassa rakastin. Aikojen saatossa tästä paikasta on rakentunut itselleni vahva mielikuva, joka tämän kirjan ansiosta vahvistui entisestään.

Kirjan päähenkilönä toimii mies nimeltä Scott Carey, joka kohtaa ennennäkemättömän terveysongelman, jota hän yrittää aluksi selvittää jo eläköityneen lääkärin, Bob Ellisin kanssa. Terveydentilansa vaihdellessa "Scotty" päätyy muutamaan hieman normaalista poikkeavaan tilanteeseen, jotka värittävät hänen elämäänsä aluksi jopa negatiivisella tavalla, mutta lopulta kaikki kääntyykin aivan päinvastaiseksi.

Tällä kertaa Stephen King ei leikittele niinkään kauhunelementeillä vaan tuo mukaan tällä hetkellä pinnalla olevia asioita kuten saman sukupuolen edustajien väliset avioliitot sekä ylipäätänsäkin yhteiskunnallisen syrjinnän. Rivien väliin on tällä kertaa myös kirjoitettu yleisesti siitä, millainen Amerikka nykyään on. Tämä oli teoksena juuri sellainen, joka jättää paljon lukijan oman ajattelun varaan. Pääjuonta on helppo seurata, mutta tarina sisältää myös syvemmän merkityksen, joka muodostuu kunkin lukijan omien arvojen sekä ajattelutapojen avulla.

Elevation oli nopeaa luettavaa ja itse nautin kovasti kyseisen kirjan lukemisesta, vaikka aika ajoin olinkin osittain hämmentynyt siitä, mihin suuntaan tarina lähti. Paljon sanottavaa minulla ei kuitenkaan tästä ole, mutta jos joku teistä etsii jotain astetta kevyempää, mutta kuitenkin ajatuksia herättävää luettavaa, suosittelisin ehdottomasti tätä. Elevationista ei vielä ole suomennettua versiota eikä mahdollisesta suomennusajankohdasta ole tietoa.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dylan Geick - Early Works

Leslie J. Nicholls - This Disunited Kingdom

J.M. Ilves - Viiden sormen harjoitus