Federico Axat - Viimeinen mahdollisuus


Federico Axat - Viimeinen mahdollisuus
Alkuperäinen teos La última salida, 2016
Kustantanut Aula & Co
Suomentanut Taina Helkamo

AVAA OVI
SE ON VIIMEINEN MAHDOLLISUUTESI (s.12, Viimeinen mahdollisuus)


Jos joku etsii luettavaksi psykologista trilleriä, joka saa väkisin lukijan pään sekaisin, on Viimeinen mahdollisuus ehdottomasti valintasi. Itse en ole pitkään aikaan psykologisia trillereitä päässyt lukemaan, koska ne ovat aikaisemmin olleet hieman oman mukavuusalueeni ulkopuolella. Tätä kirjaa lukiessani tuli kuitenkin sellainen olo, että vastaavia teokisia voisin mahdollisesti lukea vastaisuudessakin.

Ote takakansitekstistä: "kun lukija alkaa tuntea olonsa kotoisaksi kirjan juonen parissa, tapahtuu jotain perin kummallista. Jokin on pahasti pielessä, eikä kaikki täsmää. Ja se kirottu opossumi - se on kaikkialla. Tarina rakentuu ja hajoaa lukijan edessä vain muotoutuakseen uudelleen ja saavuttaakseen yllättävän lopun." Tämän paremmin en kirjaa pystyisi itse mitenkään tiivistämään

Viimeinen mahdollisuus kertoo Ted McKay nimisestä miehestä, joka on päättänyt tappaa itsensä. Hänen aikeensa kuitenkin keskeytyy, kun ovikello soi. Oven takana seisoo Tedille tuntematon mies nimeltä Lynch, jolla on tarjous, josta Ted ei yksinkertaisesti voi kieltäytyä.

Takakansitekstiä lukiessani pidin heti juonta pitkäveteisen oloisena eikä kiinnostukseni heti herännyt. Ajattelin, että kirjassa tultaisiin käsittelemään pelkästään tätä yhtä ainoaa tapahtumaa. Olin kuitenkin erehtynyt, sillä juoni paljastui paljon monimuotoisemmaksi kuin mitä olisin koskaan osannut odottaa.

Axat suorastaan leikki lukijan mielellä läpi kirjan. Juuri kun luulee olevansa kärryillä tai ymmärtävänsä tapahtumia, tulee mukaan uusi juonenkäänne, joka kääntää jälleen kaiken ylösalaisin. Ajatus saattaa näin kuulostaa sekavalta, mutta mielestäni se ei sitä ollut. Axat onnistui kertomaan tarinan omalaatuisesta tyylistä ja juonesta huolimatta selkeästi niin, että lukija pysyi mukana aivan yhtä hyvin kuin itse kirjan päähenkilökin.

Juonen pohjana toimii tämä Lynchin tekemä tarjous, jonka edetessä lähdetään katsomaan yhä syvemmälle Tedin elämään sekä ongelmiin. Tarinaa kerrotaan useamman henkilön näkökulmasta, jotka tässä tapauksessa olivat pääsääntöisesti Ted McKay sekä hänen terapeuttinsa Laura Hill. Mukaan sotkeutuu loppuvaiheilla vielä aikatasot, jotka auttavat lukijaa ymmärtämään tapahtumia menneisyyden kautta.

Itse pidin todella paljon Axatin kirjoitustyylistä sekä tavasta kertoa tätä tarinaa. Juoneen oli tungettu mukaan paljon kaikkea, mutta jokainen asia oli kuitenkin merkittävä juonen kannalta. Kirja oli mukaansa tempaava eikä sitä aina yksinkertaisesti pystynyt laskemaan käsistä mainitsemieni juonikäänteiden ansiosta. Muutamissa kohdissa tuli sellainen olo, että lukemista oli vain pakko jatkaa, koska joku tietty kohta tai uusi käänne hämmensi hetkeellisesti niin paljon ettei kyseiseen kohtaan voinut vain jäädä.

Eniten tässä kuitenkin viehätti se, ettei tapahtumien lopputulosta pystynyt mitenkään ennustamaan, vaikka kuinka yritti. Matkan varrella ajattelin useaan otteeseen tietäväni suunnan johon juoni seuraavaksi suuntaa, mutta olin aina väärässä. Tällainen mysteerisyys teki juonesta koukuttavan, ja sitä oli seurattava tarkoin, jotta psytyin kunnolla ymmärtämään jokaisen pienen yksityiskohdan merkityksen tapahtumasarjassa, jota Ted McKay kirjassa kävi läpi.

Tästä kirjasta oli todella vaikea kirjoittaa ilman juonipaljastuksia, koska lähes jokainen tiedonjyvänen, jonka meinasin tähän lisätä, olisi pilannut suurimman osan lukukokemuksesta. Kirjoitin muutenkin tämän tekstin moneen otteeseen enkä enää pysty siitä parempaa saamaan, vaikka kuinka haluaisinkin. Kirjasta pidin todella paljon ja tulen varmasti sen vastaisuudessakin lukemaan uudestaan! Toivottavasti edes jonkun mielenkiinto tätä kirjaa kohtaan heräsi tämän lyhyen esittelyn tai heikohkon arvostelun ansiosta, ihan kummaksi tätä itse haluaakaan kutsua!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dylan Geick - Early Works

Leslie J. Nicholls - This Disunited Kingdom

J.M. Ilves - Viiden sormen harjoitus