Dylan Geick - Early Works, suomenkielinen arvostelu


Dylan Geick - Early Works
Omakustanne, Blurb, 2017


Olen todella iloinen siitä, että päätin ottaa ison askeleen pois omalta mukavuusalueeltani ja tarttua runokirjaan. Myönnän, etten ole lukenut runoja sitten yläkoulun pakollisen runoanalyysin jälkeen, jonka tekeminen tuotti itselleni runsaasti päänvaivaa. Se todennäköisesti johtui siitä, että toisten töiden analysoiminen aiheutti itselleni, ja aiheuttaa edelleen, valtvaa ahdistusta. Runojen analysoinnissa on se ongelma, ettei kukaan näe niitä samalla tavalla. Toinen ymmärtää sisällön toisin, toinen taas täysin eri tavalla, mikä aiheuttaakin runsaasti ristiriitoja. Tämän takia en aio itse runoja analysoida, koska näen sen olevan jokaisen oma asia, miten tietyt asiat ja tekstit tulkitsee.

Dylan Geick on varmasti lähes jokaiselle täysin tuntematon nimi, minkä takia haluankin aloittaa tämän kirjan takana olevan kasvon taustatiedoista. Kirjan kirjoittaja oli kirjan julkaisuhetkellä vasta 18-vuotias juuri yliopistoon siirtyvä opiskelija, jolla oli edessä muutto New Yorkiin koulun perässä. Hän on menestynyt Ivy League painija ja opiskelee tällä hetkellä luovaa kirjoittamista Columbian yliopistossa, New Yorkissa. 

Syy, jonka takia halusin tarttua juuri tähän kirjaan, enkä esimerkiksi kaikkien tuntemaan Rupi Kaurin teokseen Milk and Honey, oli se, että mielestäni Geick ansaitsee enemmän tunnistusta. Itse omistan vahvoja tunteita sosiaalista mediaa kohtaan, enkä juurikaan seuraa niin sanottuja "somevaikuttajia". Olen kuitenkin pidemmän aikaa seurannut Geickia niin Instagramissa kuin broadcastpalvelussa YouNow:ssa. Hän on yksi niistä, josta jokaisen menestykseen pyrkivän nuoren tulisi ottaa mallia.

Okei, nyt mentiin hieman pois aiheesta, takaisin itse teokseen. Early Works on 12 runon kokoelma, jonka Geick omakustantaisesti julkaisi nettisivun nimeltä Blurb kautta. Kokoelman kuvaillaan olevan katselmus pojan aikaisiin kokemuksiin raukkaudessa ja menetyksessä, introspektiivinen kasvutarina kerrottuna runoilla. Tuon paremmin ei sisältöä voisi enää kuvailla.

Lähdin lukemaan ensimmäisiä runoja isolla varauksella, koska en oikein tiennyt mitä odottaa. Yllätyinkin erittäin positiivisesti lukiessani ensimmäisiä runoja Cookies sekä Dreath, jotka paljastuivat henkilökohtaisimmiksi kuin osasin alunperin odottaa.

Geick onnistui teksteillään välittämään omat tuntemuksensa selkeästi lukijalle. Olen vahvasti sitä mieltä, että juuri tällaisen henkilökohtaisista kokemuksista kertovan kokoelman julkaiseminen vaatii runsaasti rohkeutta, sen tiedän, etten itse ainakaan vastaavaan pystyisi. 

Pidin myös kovasti kirjoitustyylistä, joka kulki läpi kirjan. En pysty sen enempää itse kieliopilliseen korrektiuuteen puuttumaan, koska en näe englantini olevan niin vahva, että niin voisin tehdä. Sen verran voin kuitenkin tekstejä paloitella, että Geickin tapa kirjoittaa sisältää paljon helposti tulkittavissa olevia vertauskuvia. Hän itse mainitsikin kirjan alkuteksteissä tavoitteensa olleen kirjoittaa sellaisia runoja, joissa on selvempi merkitys jättäen kuitenkin tulkinnanvaraa lukijalle itselleen.

Mielestäni tähän väliin sopii hyvin kuvakaappaus Goodreadsiin postaamistani kommenteista kirjaa lukiessani. Loppujen lopuksi olen sitä mieltä, että tämä on ehdottomasti yksi niistä runokokoelmista, jonka saatan ylpeänä säilyttää hyllyssäni. Ehkä tämän jälkeen voisin jopa tarttua muihinkin runokirjoihin, mutta ehkä on kuitenkin parasta olla menemättä asioiden edelle. Tiedän, ettei tämä ollut kaikista paras mahdollinen niin sanottu runokokoelman esittely, mutta yritin kuitenkin parhaani. Early Works on, ja tulee aina olemaan, yksi niistä teoksista, jonka voin aina ottaa käsiini ja nauttia sen sisältämistä teksteistä uudelleen ja uudelleen. Lämpimästi suosittelen tätä jokaiselle vähääkään runoudesta pitävällä, ja miksei myös niille, jotka ovat kyseistä kirjallisuuden lajia vältelleet yhtä ahkerasti kuin minäkin. 

Mikäli haluat hankkia kopion teoksesta itsellesi, löydät sen tämän linkin takaa.
Dylanin löydät Instagramista käyttäjänimellä @dylangeick


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dylan Geick - Early Works

J.M. Ilves - Viiden sormen harjoitus

Syksyn 2018 kirjakatalogi katsaus