Richard Gardner - Deadly Partnership


Richard Gardner - Deadly Partnership: Murder, Blackmail and Voices from the Spirit World
2017, Grosvenor House Publishing
*sain kirjan kirjailijalta rehellistä mielipidettä vastaan*

“Your mum is now giving you both a warning.
 She wants to remind you to shut the windows at night to stop anyone breaking in,” said Mary.


Viime viikon lopulla sain kopion kirjasta Deadly Partnership arvosteltavaksi, ja luinkin sen varsin nopeasti. Oli itseasiassa mukava lukea vaihteeksi jotain hieman erilaista näiden kaikkien perus pohjoismaalaisten dekkareiden sun muiden jälkeen. 

Deadly Partnership kertoo juuri eläkkeelle jääneestä Paul Jenkinsistä, joka eläköitymisensä jälkeen päättää muuttaa takaisin kotikaupunkiinsa siskonsa luokse. Hänen elämänsä on rauhallista sekä täynnä vanhoja ystäviä kouluajoilta, kunnes eräänä päivänä Paulin siskon, Julien, ollessa matkoilla sisarusten lapsuudenkotiin murtaudutaan. Paulin impulsiivinen reaktio murtovarkaaseen käynnistää tapahtumasarjan, jolle ei näy loppua.

Kirja oli omalla tavallaan jotain uutta, ainakin minulle. Oli mielenkiintoista lukea trilleriä, jossa päähenkilönä ei ollut se tavallinen rikollisuuden tai heroismin perikuva vaan pikemminkin ihan tavallinen ihminen, joka toimii vaistojensa varassa aivan niinkuin kuka tahansa muukin voisi vastaavissa tilanteissa toimia.

Gardnerin kirjoitustyyli sisälsi paljon yksityiskohtaista kuvailua henkilöiden elämästä sekä menneisyydestä, mikä teki kirjasta mielenkiintoista luettavaa. Olen aina pitänyt kovasti juuri sellaisista teoksista, joissa henkilöhahmojen luomiseen panostetaan niin, että lukijallekin annetaan tietoa siitä, miksi kyseinen henkilö toimii näin tai noin tietyissä tilanteissa. Kuvailua oli paljon, joka tietenkin teki juonesta hitaasti eteenpäin kulkevan.

Kirjan juoni oli otsikkonsakin mukaisesti sekoistus paranormaalia, rikollisuutta sekä mysteeriä, joka saattaa yhdistelmänä kuulostaa sekavalta, sitä se ei kuitenkaan ollut. Gardner onnistui rakentamaan toimivan kokonaisuuden, jossa yksityiskohdat tukivat sekä selittivät toisiaan rakentaen lukijalle selvän peruskuvan siitä, mitä tapahtuu. 

Paranormaalista puolesta minulla on kuitenkin muutama sana sanottavana. Aloittaessani lukemisen kuvittelin, että itse juoni rakentuisi näiden paranormaalien (kirjassa esiintyi spiritismiä sekä niin kutsuttuja kuolleiden sieluja, tai miten niitä nyt itse haluaakaan nimittää) tapahtumien ympärille, mutta jouduin ikävä kyllä pettymään. Vaikka näillä paranormaaleilla tapahtumilla oli pohjustettu tausta ja selvästi esiintuotu rooli, tuntui konsepti siltin enemmän tai vähemmän tuulesta temmatulta.Tämä ei nimittäin ollut pelkkä sivujuttu juonessa vaan yksi päätopikeista, joka valitettavasti hautautui kaiken muun alle.

Tämä kirja omistaa omat hyvät sekä huonot puolensa, mutta voin kuitenkin sanoa, että suosittelen tätä luettavaksi. Vaikka paikoittain lukeminen kävi raskaaksi ja pitkäveteiseksi, en siltin kadu tähän tarttumista. Pidin kirjan konseptista sekä itse kokonaisuudesta ja mielestäni tämä yltää neljän tähteen. Mikäli Richard Gardner vielä tulevaisuudessa julkaisee teoksiaan, tulen mitä todennäköisemmin nekin lukemaan, sen verran loppujen lopuksi pidin kirjailijan tyylistä kertoa tarinaa sekä esitellä asioita useammista näkökulmista.

Valitettavasti Deadly Partnershipistä ei ole olemassa suomennettua versiota, mutta sen voi löytää englannin kielisenä ainakin Adlibriksesta sekä Amazonista.

Niin ja vielä pieni "self promotion" tähän loppuun. 
Minut löytää nykyään myös Goodreadsin puolelta, jonne päivittelen huomattavasti useammin kuin esimerkiksi tänne tai Instagramiin. Mikäli siis haluat seurata blogia myös siellä, se onnistuu alla olevasta linkistä. Hyväksyn myös kaikki kaveripyynnöt. Goodreads on omalla kohdalla osoittautunut yhdeksi parhaimmista tavoista löytää uutta luettavaa. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dylan Geick - Early Works

Leslie J. Nicholls - This Disunited Kingdom

J.M. Ilves - Viiden sormen harjoitus